בעל עסק קטן ובינוני, על טכניקות חשבונאות ניהולית שמעת?
בשנים האחרונות גוברת ההתעניינות בתועלת הפוטנציאלית משימוש נרחב בטכניקות של החשבונאות הניהולית אשר יש בהן בכדי לתרום לשיפור קבלת ההחלטות הניהוליות ובהמשך לשיפור התוצאות הפיננסיות והתפעוליות. הפיתוח הטכנולוגי, שהשפיע על הטמעת הטכניקות, מאפשר גישה באופן נרחב, מדויק וזמין לקבלת מידע פיננסי כגון פירוט עלויות, יחסים פיננסים וניתוח סטיות, ולמידע לא פיננסי כגון ניתוח השפעת לקוחות חוזרים וניהול אופטימלי של המלאי.
נכון לשנת 2020 (לפני הקורונה) ועל פי נתוני הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים, 99.5% ממספר העסקים הכולל במגזר העסקי בישראל היו עסקים קטנים ובינוניים, האחראים ל- 1.92 מיליון משרות ועל כ- 54% מהתוצר במגזר העסקי. על מנת לשפר את יכולת העסקים לשרוד ולהישאר ברי קיימא, עליהם לעשות שימוש במידע פיננסי וגם במידע לא פיננסי. מסיבה זו החשבונאות הניהולית יכולה להיחשב כבעלת ערך מוסף עבור עסקים קטנים ובינוניים. עם פרוץ משבר הקורונה בישראל במרץ 2020, עסקים קטנים ובינוניים הם שנפגעו באופן החמור ביותר. רבים מהם התפרקו, והרבה יותר מתמודדים עם מגבלות תזרים מזומנים. מסקרים שביצעה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה לאור התפשטות נגיף הקורונה, עולה כי כ-85% מהעסקים דיווחו כי נרשמה פגיעה בפדיון העסקי, כאשר כמעט שליש מהעסקים דיווחו על פגיעה הגדולה מ-50% בפדיון. לאור כל אלה על העסקים הקטנים להפיק את הלקחים הנדרשים בכדי שיוכלו להתמודד בעתיד עם משברים דומים. אחד הלקחים החשובים ביותר הוא שיפור יכולות הניהול ואופן ההתמודדות עם משברים על ידי שימוש מושכל ונכון בטכניקות שונות של חשבונאות ניהולית.
במחקר שנערך בבית הספר למנהל עסקים במסלול האקדמי המכללה למנהל על ידי רו"ח דניאל יעקובזון ובהנחייתם של פרופ' דן אלנתן וד"ר גבריאלה קאשי-רוזנבאום, נבדק האם עסקים קטנים ובינוניים, שבוחרים לעשות שימוש בטכניקות שונות של החשבונאות הניהולית (תמחיר, תקציב, קביעת מדדי ביצוע ותכנון אסטרטגי), באים על שכרם על ידי הצגת רמות גבוהות של ביצוע עסקי? על פי ממצאי המחקר כשני שליש מהעסקים שנדגמו עושים שימוש בטכניקות השונות, עם יתרון מסוים לשימוש בתמחיר ובתקציב על פני השימוש במדדי ביצוע ובניתוח אסטרטגי. כמו כן נמצא קשר חיובי בין השימוש בכל הטכניקות לשיפור רמות הביצוע העסקי הן מבחינה אובייקטיבית הנמדדת על פי פרמטרים פיננסים לאורך זמן ולא פחות מעניין גם מבחינה סובייקטיבית, שם נמצא כי עסקים שעשו שימוש בכל הטכניקות נתפסו על ידי גורמים חיצונים לעסק כדוגמת הלקוחות, המשקיעים והאנליסטים כעסקים איכותיים יותר ובעלי פוטנציאל גבוה יותר. כמו כן נבחנו מהם הכלים הספציפיים בכל טכניקה שיש בהם בכדי לסייע בצורה משמעותית יותר לחיזוק מצבו הפיננסי של עסק קטן ובינוני.
בתחום התמחיר נמצא כי, פילוח עלויות ברמת המוצר (ישירות/עקיפות) וברמת התהליך (משתנות/קבועות), לצד ביצוע העמסת העלויות העקיפות על המוצרים השונים על פי מספר תעריפי העמסה ובחינת עלויות היכולות לשפר את איכות המוצר/השירות, תורמים לשיפור התוצאות העסקיות של עסקים קטנים ובינוניים. בתחום התקציב ממצאי המחקר הצביעו על כך שתקציבים אסטרטגיים (מעל שנה) תורמים באופן מובהק לשיפור ברמת הביצוע האובייקטיבי והסובייקטיבי של העסק, בעוד שתקציב קצר מועד (עד שנה) לא נמצא כתורם לרמת הביצועים של העסק, מה שמדגיש את החשיבות של התכנון לטווח הארוך על פני המחשבה על הזמן הקצר והמידי. כמו כן, כאשר העסק עושה שימוש בתקציב מבוסס פעילות (ABB), המבצע תכנון ברמת הפעילויות השונות בעסק ולא ברמת ההוצאות השונות של העסק (הנהלה וכלליות, מכירה ושיווק וכיוצא בזה), הוא מביא בכך לשיפור קיימות העסק ולחיזוקו הפיננסי.
מדידת הביצועים נמצאה כחשובה ביותר להצלחה העסקית של עסקים קטנים ובינוניים. השימוש במקביל בכלים רבים, כגון מדידת יחסים פיננסים, הערכת קשרי לקוחות, ביצוע הערכות עובדים תקופתיות והערכת פעילות וחדשנות, הבוחנים הן תוצאות פיננסיות והן תהליכים פנימיים בעסק, מהווה חבילה שלמה ומושלמת לבחינת מצבו של העסק ומסייע רבות בשיפור רמת הביצוע העסקי לאורך זמן.
ומה לגבי התכנון האסטרטגי? ניתוחים הבוחנים את המצב האסטרטגי של העסק, אינם שכיחים בעסקים קטנים, אך עסקים הבוחרים לעשות בהם שימוש משדרגים את רמות הביצוע העסקי, האובייקטיבי והסובייקטיבי. יתר על כן, קיים גם יתרון לתדירות הניתוח האסטרטגי. עסק שבוחר לבצע ניתוחים אסטרטגיים ובונה על פיהם תחזית ארוכת טווח הלוקחת בחשבון מקרים ותגובות אפשריים, גם אם הם פנימיים בלבד, מציג רמות ביצוע עסקי גבוהות יותר מעסקים שלא עושים זאת, ובכך משפר את ביצועי העסק הפיננסים, מחזק את קיימות העסק ואת תדמיתו. ממצאים אלו תומכים בחשיבות השימוש במודל חמשת הכוחות של פורטר ככלי לניתוח אסטרטגי ברמת המיקרו ובמודל PESTEL, ככלי לניתוח אסטרטגי ברמת המאקרו.
משבר הקורונה, שבעקבותיו עשרות אלפי עסקים בישראל נסגרו, מדגיש עוד יותר את החשיבות בשימור הקיימות של עסקים קטנים ובינוניים. המחקר שבחן את רמת, תדירות וותק השימוש בטכניקות החשבונאות הניהולית בעסקים קטנים ובינוניים מתוך כוונה לייצר לעסקים אלו מפת דרכים חשבונאית שיתכן ותסייע להם בעתות משבר ומצוקה פיננסית, מצא כי שימוש מיטבי ותדיר בתמחיר, תקציב מדידת ביצועים ותכנון אסטרטגי עשוי לתרום ליציבות העסק, לשיפור בתוצאות הפיננסיות והתפעוליות, לשיפור תדמית העסק ויתכן שיסייע אף לצלוח טוב יותר משברים פיננסים.