הגיע הזמן לחשוב מחוץ לקופסה ולמדוד את המנהלים אחרת.
אנו מתקרבים למחצית שנת 2020 ונתיב היציאה ממשבר הקורונה עדין לוט בערפל. מנהלי החברות מסתכלים על התוצאות הפיננסיות המשתקפות ברבעון ראשון שספק מהלומה בחלקו האחרון ורבעון שני שהתחיל בצורה קטסטרופלית והם מבינים... השנה לא נעמוד ביעדים שעל בסיסם מחולק הבונוס השנתי! דווקא שנת 2020 היא הזדמנות מצוינת לבעלי המניות לזהות מי הוא מנהל איכותי היודע להתמודד עם משברים ומי הוא המנהל שהצליח לרכב במשך שנים על גלי הנסיקה בשוק ההון שמלווה אותנו למעשה מאז תום המשבר הכלכלי בשלהי שנת 2008.
מטרת החברה היא השבחת ערכה לבעלי מניותיה, מכאן יוצא שמטרת המנהל היא לנקוט בכל אותן פעולות שייצרו ערך לבעלי המניות. אך האם ערך הוא רק פיננסי המשתקף בשורת הרווח התחתונה המתורגמת לדיבידנדים בסוף השנה? ומה לגבי פעילות ניהולית שאת תוצאותיה נראה לעיתים רק בעתיד הרחוק? שינויים באסטרטגיה העסקית, שינוי מבנה עסקי או ארגוני, שינויים במדיניות השיווק והמכירות, שינויים בשרשרת ההספקה, התפעול והלוגיסטיקה, שיפור מצב המלאים, שיפור במערכות המידע וקיצור זמני הפיתוח? האם אלה לא יוצרים ערך לבעלי המניות?
מדד ביצוע מודד את רמת הביצוע של המנהל ומשכך אינו חייב להיות פיננסי או מספרי, הוא יכול להיות מדד הבוחן פרמטרים אחרים, אם הם נקבעו כפרמטר להצלחה. מדדים המבוססים על בחינת תוצאות פעילות מתאימים לסביבה שבה התוצאות לא מוטות באופן משמעותי ולכן אינן מתאימות לשנת 2020. יתכן כי יש מקום לבחון מדדי ביצוע אחרים למנהלים בשנה הנוכחית. סוגים אחרים של בקרה הם בקרת "פעולות", המתאימה לסביבה בה יש הרבה אירועים חד פעמיים המטים את התוצאות ובקרת "אנשים", המתאימה לסביבה שבה מידת אי הוודאות משמעותית, והארגון מעוניין לבחון כיצד המנהלים פועלים בסביבה שכזאת.
בעלי המניות חייבים לצאת מהבועה הפיננסית ולהפסיק למדוד את המנהלים שלהם בשנת 2020 על פי בקרת "תוצאות" אלא על פי בקרת "אנשים" או בקרת "פעולות". לבחון מהן הפעולות בהן נקט המנהל כדי להיערך טוב יותר למשבר הקורונה? משפרץ המשבר כיצד פעל המנהל למזער את הנזק? האם זיהה הזדמנויות? האם חיפש אפיקי השקעה שונים?
הבעיה הנפוצה בארגונים אינה אי קביעת מדד ביצוע, שכן רוב הארגונים מבינים את החשיבות של מדד ביצוע בכדי לבחון את העמידה ביעדי הארגון. הבעיה העיקרית היא קביעתו של מדד ביצוע שאינו איכותי דיו בכדי לבחון את הפרמטרים שעליו לבדוק. אז איך קובעים מדד ביצוע איכותי? מדד ביצוע חייב להיות מותאם למטרות הארגון, אחרת אין לו כל משמעות ביכולת לקבל החלטות בהתאם לתוצאות שתתקבלנה. שקוף וקל להבנה, שכן הנבחן על פי מדד הביצוע, חייב להבין כיצד המדד מחושב, ומה עליו לעשות על מנת להשפיע על המדד בכיוון הרצוי לארגון ובכיוון הרצוי עבורו. המדד יהיה בלתי מושפע מגורמים אקראיים ומתנודתיות, אחרת בהתקיים אירועים חד פעמיים המטים את תוצאות המדד, אין אפשרות לבחון האם הסטייה מהמדד נובעת מאי ביצוע הפעולות הנדרשות, או שמדובר באירוע שאינו בשליטת הנבחן. קל למדידה ולבחינה וכזה המצביע על קשר ישיר בין הפעילות הנמדדת לבין ההשפעה על תוצאות המדד. לא פחות חשוב זה לקבוע מדד שהוא אובייקטיבי, שאינו ניתן בקלות להטיה ולמניפולציות של הנבחן לטובתו ולבסוף חייב מדד הביצוע לאפשר קבלת תוצאות באופן מהיר ומיידי ככל הניתן, שאחרת אם התוצאות תתקבלנה זמן רב לאחר הביצוע, תתקשה היחידה הנמדדת לבצע את השינויים הדרושים בכדי לשנות את תוצאות הפעילות.
אז בעלי המניות, הגיע הזמן לחשוב מחוץ לקופסה!